Followers

Monday, February 6, 2012

Spend Less Save Moresalam sejahtera kawan-kawan semua...

Spend Less Save More
sekadar perkongsian ...<3

Selama ini saya hanya tahu mencari wang yang banyak tetapi tidak tahu cara untuk menguruskan kewangan dengan betul..sangat rugi rasaya dua tahun bekerja tetapi tidak membuat simpanan..kalau di ikutkan gaji setiap bulan lebih dari cukup..saya belum berkahwin dan tinggal dengan mak ayah lagi...kesedaran untuk menyimpan wang tu datang lambat..huu...menyesal pun ada...tapi tak pe...saya hanya nak berkongsi tips kat bawah...okey kita boleh  amalkan konsep penjimatan dengan apa jua cara  yang mungkin boleh diperolehi. 

Sama ada bawa bekal breakfast & lunch dari  rumah, berkongsi kenderaan atau naik pengangkutan awam. Beli barang semasa  musim  harga rendah, tawaran penghabisan stok atau acara lelong. dengan cara ini kita bukan sahaja berjimat tetap kita dapat membeli barang -barang yang kita idamkan dengan harga yang lebih rendah...( Betul tak???). .. Malah boleh beli barang second hand yang masih elok dipakai dengan harga yang  jauh lebih murah. Selain itu bersederhana  dalam apa jua keadaan dan kita dapat 'save duit' tanpa perlu berbelanja  lebih.
Sebelum membeli kita bolehlah bezakan antara barang-barang keperluan dan kehendak.


Buat bajet, tulis dan patuhinya! (disiplin diri amat penting) Sesetengah ibu bapa gemar membuat bajet secara kasar atau “dalam kepala” sahaja, terutamanya semasa hendak membeli barang. Ini cara yang tidak berapa tepat. Sebaik-baiknya, tulis apa yang ingin dibelanjakan dan lebih penting lagi, patuhi bajet yang telah dibuat tersebut. Anda perlu berdisiplin dalam berbelanja dan membuat bajet adalah langkah yang sangat penting. Jika tidak membuat bajet, besar kemungkinan anda akan mengalami kesukaran menguruskan kewangan sendiri dan keluarga. Contohnya...setiap kali musim perayaan seperti hari raya saya dan ibu akan menulis barang-barang yang hendak dibeli dan terus membuat bajet kasar. ini lebih mudah dan lebih teratur. 

Selain itu dana kecemasan merujuk kepada sejumlah wang yang anda peruntukkan untuk digunakan sekiranya berlaku apa-apa musibah/kemalangan yang tidak diingini. Biasanya, anda dinasihatkan untuk mempunyai dana kecemasan sebanyak tiga hingga enam bulan perbelanjaan bulanan anda. Dengan wujudnya dana kecemasan, anda akan berupaya mengharungi segala masalah berkaitan kewangan dengan tenang dan terkawal. Dana kecemasan yang mencukupi juga akan memastikan cara hidup kita tidak terganggu sewaktu menghadapi masalah kewangan.

selamat mencuba ...

Terima kasih kerana sudi singgah di blogku yg tak seberapa ni(^_^)

No comments:

Post a Comment

jom komen (^_^)....